Wonen in de toekomstige groene vallei

Afgelopen 30 mei vond het Wonen in Zuidas overleg plaats in het iconische Valley. Voor deze editie waren we te gast bij GREEN gastrobar en Molteni & C | Dada van Co van der Horst. Een unieke sneak preview, gezien ze hun deuren pas officieel zullen openen in juni! Deze editie stond in het teken van Wonen in Zuidas in 2030. Gideon Maasland van architectenbureau MVRDV, Boudewijn Ruitenburg van vastgoed ontwikkelaar EDGE Technologies en Robert Haagsma van Woningmakelaardij Fris namen ons vanuit hun eigen expertise mee in dit thema. We sloten de bijeenkomst af met een borrel in de skybar van GREEN gastrobar met een adembenemend uitzicht.

We begonnen het overleg met met de rit naar de 26ste verdieping van Valley! Onderin het gebouw werd er nog druk verbouwd aan de entree, dus moest men dwars langs deze werkzaamheden naar de lift. Eenmaal boven kwamen we in een prachtige ruimte met een werkelijk adembenemend uitzicht. Het weer was helder, waardoor we zelfs Almere en Utrecht konden zien.

Na de opening van voorzitter Michiel de Bruine, was het woord aan onze host Stephan van der Horst. Co van der Horst werkt samen met projectontwikkelaars en architecten, om een zo goed mogelijke service neer te zetten binnen het interieur van de appartementen. Daarbij leveren ze advies, maar ook kant en klare ingerichte woningen. Ook kregen we een korte blik op de hoogwaardige modelwoningen van Valley.


Vervolgens was het de beurt aan Gideon Maasland, architect bij MVRDV, het ontwerpbureau achter Valley. We werden meegenomen in de visie omtrent Valley en ook het creatieve proces hoe ze tot dit gave gebouw gekomen zijn mocht niet ontbreken. Het idee is om een soort dorp op grote hoogte te creëren, door te spelen met verdichting, variatie en openheid. Daarnaast speelt natuur een grote, belangrijke, rol in het gebouw gezien een groene omgeving zorgt voor 11 uur minder ziekteverzuim per medewerker per jaar, aldus Gideon. De veel gehoorde kritiek op het gebouw is echter dat het groen nu nog niet zichtbaar is. Dat komt doordat volwassen planten niet geplant kunnen worden op deze hoogte, dan zullen ze het niet overleven. Daarom zijn er zijn kleine planten gezaaid die nog flink moeten groeien. Valley wordt dus nog de beloofde groene vallei, we zullen alleen nog even geduld moeten hebben. 


De derde spreker was Boudewijn Ruitenburg van EDGE, projectontwikkelaar van Valley. Boudewijn ging in op hoe uniek Zuidas als gebied is en hoe Valley daar als even uniek gebouw bij past. Sinds het ontstaan van het gebied hebben veel organisaties zich in Zuidas gevestigd en werd het een steeds interessanter vestigingsklimaat. En ook nu is Zuidas bezig met door ontwikkelen, namelijk van een werkgebied naar een gemixt gebied van werken en wonen. Boudewijn benadrukte daarbij het belang van de aspecten gezondheid en welzijn, het ontwerp, duurzaamheid en technologie bij het bouwen van nieuwe gebouwen en woningen. Laten we hopen dat de woningmarkt en de overheid die daar druk mee bezig is, ook Zuidas gunstig gezind gaat zijn.

Als vierde en laatste spreker was het woord aan Robert Haagsma van Woningmakelaardij Fris. Robert nam ons mee in de woningmarkt van Amsterdam aan de hand van cijfers. We weten natuurlijk dat de woningmarkt op dit moment lastig is. Er is namelijk veel meer vraag dan aanbod, mede door hoge bouwkosten en vele andere factoren. Wat echter regelmatig onderbelicht wordt, is het verschil in de verhoudingen tussen de koopmarkt en de huurmarkt. Zo zijn er twintig keer meer mensen die op zoek zijn naar een koopwoning, dan dat er koopwoningen worden aangeboden. Oftewel, voor elke woning zijn twintig potentiële kopers. De huurmarkt is ook uit verhouding, maar een stuk minder. Voor elke huurwoning zijn namelijk “slechts” zeven potentiële huurders, een interessant gegeven. Fris Makelaars sloot af met een aantal adviezen: bouw meer koopappartementen tussen de €350.000 en €500.000, bouw voor de midden huur tussen €700 en €1700 per maand en focus je vooral op eenpersoons huishoudens en internationals. Wanneer dit in de praktijk wordt gebracht zal dit de lokale markt aan passend aanbod helpen.

We eindigden de bijeenkomst bij GREEN gastrobar, met een borrel en een proeverij van heerlijke hapjes. Ons zie je zeker terug wanneer het officieel open is. Voor nu, bedankt aan alle aanwezigen en we zien je graag terug bij het volgende Wonen in Zuidas overleg of een van onze andere evenementen.

Wil je bij het volgende Wonen in Zuidas overleg aanwezig zijn en sta je nog niet op onze mailinglijst? Neem dan contact op met Rinske Berg, secretaris van het Wonen in Zuidas platform, via rinske.berg@hellozuidas.com

Tekst: Trevor Holtkamp