'We moeten Zuidas tot een levendig gebied maken'

“Zuidas is meer dan een zakencentrum. Het heeft potentie om een belangrijk centrum van de stad te worden, maar we zijn er nog niet.” Aan het woord is Bart Vink, stadsdeelvoorzitter Zuid. Hij was één van de sprekers op de Horeca, Retail en Vastgoed Special die Hello Zuidas maandag 22 april organiseerde bij de nieuwe hotspot op Zuidas: De Japanner. Naast Vink, waren Paul Bremmer, commercieel directeur van Kroonenberg Groep, en Paco Bunnik, supervisor Zuidas, uitgenodigd om het gesprek met elkaar en publiek aan te gaan. Het thema van deze editie was: de verbinding van Zuidas met Buitenveldert.

Bij Hello Zuidas zijn meer dan 120 horeca en retail ondernemers aangesloten. Speciaal voor deze members houdt Hello Zuidas meerdere keren per jaar bijeenkomsten. Om de verbinding tussen deze partijen te versterken en in gezamenlijkheid evenementen en acties op te zetten is er geregeld contact met de ondernemers op Zuidas.

De Japanner Zuidas

Voor dit overleg is Hello Zuidas altijd op zoek naar aansprekende locaties in het gebied. Deze keer viel de keus op de net geopende vierde locatie van De Japanner, op het George Gershwinplein. De Japanner Zuidas is gevestigd in het Crowne Plaza-Amsterdam South, op de plek waar eerst Happyhappyjoyjoy zat. Tijdens de bijeenkomst konden aanwezigen genieten van enkele signature dishes en Japanse cocktails.

Zuidas community

General Manager van het Crowne Plaza Amsterdam-South, Sébastien Wilson, is trots dat hij een member is van de Zuidas community. “We voelen een sterke band met de buurt en willen ook uitbreiden naar naastgelegen gebieden als Buitenveldert. Speciaal voor onze buren hebben we de Signature Dining app, waarmee je met korting gebruik kunt maken van onze faciliteiten, waaronder De Japanner.”

Izakaya concept

Oprichters van De Japanner, Guido de Bruijn en Tosao van Coevorden, groeiden respectievelijk op in Zuid en Buitenveldert en kennen elkaar al vanaf hun schooltijd. In eerste instantie experimenteerden ze op schoolfeesten met de Japanse keuken – Tosao rolde de sushi en Guido stond achter de bar -, maar in 2015 zag de eerste vestiging van De Japanner het levenslicht, in De Pijp. Daarna volgden locaties in Oud-West en IJburg en nu de nieuwste vestiging op Zuidas. Tosao: “De Japanner is gebaseerd op het Izakaya concept. Dit zijn plekken waar je naast bier en sake drinken ook heel goed kunt eten tegen eerlijke prijzen.” Guido vult aan: “Op donderdag 16 mei is de officiële opening van De Japanner Zuidas. Dat belooft een leuk feestje te worden. Je kunt je hiervoor aanmelden."

Eiland

Stadsdeelvoorzitter Bart Vink heeft ambitieuze plannen voor Zuidas, maar benadrukte dat we er nog niet zijn. “Zuidas was ooit alleen een financieel district, maar de wijk is tegenwoordig meer dan een zakencentrum. Het is inmiddels ook een woonwijk en er komen nog 7.500 woningen bij. We moeten Zuidas tot een levendig gebied maken; het is nu nog een eiland. De Kunstbrug (een nieuwe voetgangersbrug over de Boelegracht, red.) helpt al een beetje, maar om mensen uit Buitenveldert naar Zuidas te halen blijft een uitdaging.”

Kunst en groen

Op de vraag hoe Zuidas en Buitenveldert beter met elkaar verbonden kunnen worden, gingen Paul Bremmer, commercieel directeur van Kroonenberg Groep, en Paco Bunnik, supervisor Zuidas, onder leiding van Olivier Otten, directeur Hello Zuidas, met elkaar in gesprek. “Er moet meer aandacht komen voor kunst en groen op Zuidas”, zegt Bremmer. “Denk aan ARTZUID. Ook is erg weinig groen op Zuidas in tegenstelling tot Buitenveldert. Ontwerper van Buitenveldert, Cornelis van Eesteren, wilde veel parken en groen in de wijk. Op Zuidas is de plank hier misgeslagen. Ook zijn er lange wachtlijsten voor scholen in Zuid. Wellicht dat hier nog kansen liggen.”

Bunnik bevestigt dat er inderdaad nog scholen bijkomen. Ook is hij een voorstander van een groots en meeslepend kunstwerk, zoals Cloud Gate in Chicago, dat jaarlijks een miljoen bezoekers trekt.

Meer ruimte voetgangers

Daarnaast liggen volgens hem nog kansen met stadstraten voor verbinding met de stad. “In de toekomst willen we auto’s terugdringen en voetgangers meer ruimte geven. Daardoor komt er plek voor meer groen en kun je bredere stoepen creëren, bijvoorbeeld voor terrassen. Fijn als we ook bewoners kunnen betrekken. Plintenstrategie is een nieuwe kans. We moeten een goed beeld vormen wat de loopstromen zijn vanaf het station en daar visie en strategie op ontwikkelen.”

Enver Varisli van Doppio hoopt dat er niet nog meer horeca in de plinten. “Een bibliotheek, of andere maatschappelijke of culturele voorziening zou mooi zijn!”

Sapiens

Vink reageert: “Dat waren we van plan. Helaas is de komst van OBA Next naar Zuidas afgeblazen en verplaatst naar Zuidoost. We zijn nu in gesprek met het College om iets te verzinnen ter vervanging van de bibliotheek. In de toekomst komt er een museum voor hedendaagse kunst in de oude rechtbank. En op de plek van Sapiens komt ook iets nieuws. Binnenkort hopen we daar meer over te kunnen melden. Het moet minder eenzijdig worden op de Zuidas.”

Bosshardtje

Als afsluiting van de middag deed John Bocxe van het Leger des Heils een oproep aan de aanwezige horecaondernemers. “Graag introduceer ik hier het enige echte Bosshardtje, een koekje vernoemd naar Majoor Bosshardt, in 2009 verkozen tot Grootste Amsterdammer aller tijden. Na het succes van het Eberhardje, ontwikkelden Résalieke Vlieger en Ineke Kuiper, de drijvende krachten achter het Eberhardje, het Bosshardtje. Dit nieuwe koekje weerspiegelt de gedeelde waarden van verbinding in de buurt en tussen buurtbewoners.”

Een groot deel van de opbrengsten gaan naar het Leger des Heils. Ondernemers op Zuidas die interesse hebben om dit koekje, gemaakt door patisserie Holtkamp, te serveren, kunnen contact opnemen met Hello Zuidas voor meer informatie.

Experimenteren

Tony Wijntuin, mixed-use voorzieningenstrateeg bij WYNE Strategy & Innovation, reageert op de bijeenkomst: "Als Zuidas een plek wil worden waarvoor mensen (vanuit Buitenveldert) omfietsen dan moet er veel meer worden gedaan om te vernieuwen en te verrassen. En dat kan door ruimte te maken voor experimenten en verrassingen. Met nieuwe dingen die echt onderscheidend zijn ten opzichte van de andere Amsterdamse stadswijken en ver daarbuiten. Hoog tijd voor wat ‘rafelrandjes’ op de Zuidas dus!"

Wil je meer informatie ontvangen over deze en toekomstige Horeca en Retail Specials, neem dan contact op met de voorzitter van dit platform, Gordana Todorovic, via news@hellozuidas.com.

Tekst: Gordana Todorovic

Beeld: Ilana Schmidt