Op weg naar de tweede editie Zuidas Duurzaamheidsprijs 2023

Er komt een tweede editie van de Zuidas Duurzaamheidsprijs. De prijs wordt eind dit jaar uitgereikt aan duurzame initiatieven in Zuidas gecategoriseerd in vijf verschillende thema’s. De jaarlijkse prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en is een opvolging van het Duurzaamheidsverslag dat acht jaar lang is uitgegeven voor Zuidas. Met de komst van de prijs krijgen de duurzame initiatieven een waardig podium en zijn ze hopelijk een inspiratie voor verdere duurzame ontwikkelingen in Zuidas.

De Duurzaamheidsprijs wil een spotlight zetten op bedrijven en mensen die toewerken naar een meer duurzame omgeving. Het laat zien dat duurzame initiatieven niet alleen in een zakendistrict als Zuidas worden omarmd, maar ook in de stad en daarbuiten. 

Practice what you preach

Het is makkelijk om ambities te hebben, maar 'practice what you preach' vraagt om toewijding die veel bedrijven hier op Zuidas hebben. Initiatieven die dat lukt, verdienen een podium, menen Amsterdam Zuid, Hello Zuidas & Green Business Club Zuidas die tezamen de organisatie vormen van de Zuidas Duurzaamheidsprijs.

Verschillende thema’s

Om het brede thema duurzaamheid te categoriseren, zijn er verschillende thema’s waarin projecten en initiatieven mee kunnen doen: Mobiliteit, Water & Groen, Openbare ruimte, Logistiek, Maatschappij, Gebouwen, Circulariteit en Energie. Inzendingen worden door de organisatie in de juiste categorie geplaatst, waarna een vakjury ze zal beoordelen. We zijn trots op de juryleden die hun kennis over Duurzaamheid & Zuidas combineren tot een krachtig team. In 2023 bestaat het team uit voornamelijk dezelfde experts als vorige jaar, aangevuld met nieuwe gezichten. Zij zullen de inzendingen kritisch doornemen en winnaars kiezen.

Nomineer jezelf

Het nomineren gaat via de nieuwe website, waar je een formulier voor je eigen project of voor het project van een andere organisatie invult. Het kan gaan om heel kleine initiatieven en ambities tot grote meerjarige projecten. Van een georganiseerde buurtlunch, tot het opzetten van een Greenteam in een organisatie tot een ontwikkelen of verduurzamen van een pand of het starten van een circular challenge. De winnaars van vorig jaar laten zien hoe breed het spectrum is waarin Zuidas verduurzaamt.

Nomineer een ander

De organisatie heeft ervoor gekozen dat je dit jaar ook een ander kan nomineren voor de prijs, omdat vorig jaar bleek dat veel organisaties en mensen wat bescheiden deden over hun (veelal startende of kleinere) projecten. Zonde, want het is juist ook de diversiteit aan projecten in Zuidas die het gebied laten bloeien op het gebied van duurzaamheid. Kijk online voor het wedstrijdformulier, meld je aan en zet de spotlight op duurzaamheid!

Aanmelden kan via www.zuidasduurzaam.nl

De organisatie van de Zuidas Duuraamheidsprijs is een initiatief van:

Amsterdam Zuidas
is de afdeling van de gemeente Amsterdam die werkt aan de ontwikkeling van Zuidas tot een unieke Amsterdamse stadswijk: een internationale toplocatie voor wonen, werken en recreëren.

Stichting Hello Zuidas
is de organisatie voor gebiedsmanagement in Zuidas. De doelstelling van Hello Zuidas is om met publieke en private partijen de hoge kwaliteitsnormen te waarborgen en bij te dragen aan een hoogwaardige en goed bereikbare woon- en werklocatie met een internationale uitstraling.

Green Business Club Zuidas
brengt bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties samen om duurzame projecten te initiëren en uit te voeren in Zuidas.