Mobiliteitsbeleid voor de moderne werkplek: interview met Van Lanschot Kempen

Mobiliteit en gedragsverandering zijn belangrijke onderwerpen in de huidige tijd, waarin duurzaamheid en bereikbaarheid centraal staat. Van Lanschot Kempen heeft hierin een vooruitstrevend beleid en zet zich in voor innovatieve mobiliteitsoplossingen. Binnen de organisatie zijn Astrid Hendriks en Jeske van Spreuwel-Verhoeven betrokken bij het mobiliteitsbeleid. Jeske richt zich vanuit een facilitair perspectief op de bereikbaarheid van de Van Lanschot Kempen-kantoorlocaties, terwijl Astrid verantwoordelijk is voor de arbeidsvoorwaarden.

Mobiliteitsbeleid 
Nadat in 2020 de arbeidsvoorwaarden bij Van Lanschot Kempen waren geharmoniseerd en gemoderniseerd, stond vervolgens het mobiliteitsbeleid op de agenda. De coronapandemie heeft het belang van hybride werken benadrukt, wat nu een integraal onderdeel is geworden. Hierbij heeft Van Lanschot Kempen zich geconcentreerd op een duurzame benadering, in nauwe samenwerking met de collega's van sustainability. Dit resulteerde in een mobiliteitsbeleid dat niet alleen duurzaam, maar ook flexibel is, waardoor medewerkers de vrijheid hebben om op een verantwoorde en efficiënte manier te reizen en te werken.

Van Lanschot Kempen heeft naast het hoofdkantoor in Tower Nine van het WTC in Amsterdam en het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch nog zo’n 25 locaties in Nederland. Het merendeel van de kantoren bevindt zich in de buurt van treinstations, waardoor het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd. De focus ligt op duurzaam reizen door het bevorderen van het gebruik van 'groene' kilometers.
 
"Voor ons draait het om het welzijn van onze medewerkers. Bereikbaarheid van onze kantoorlocaties én flexibele arbeidsvoorwaarden zijn cruciaal voor het creëren van een optimale werkomgeving." 
 
Nieuw fietsinitiatief
Van Lanschot Kempen blijft voortdurend bezig met het mobiliteitsbeleid. Sinds afgelopen mei zijn ze gestart met het aanbieden van (elektrische) leasefietsen. Voorheen konden medewerkers al gebruik maken van het fiscaal vriendelijk aanschaffen van een (elektrische) fiets. De nieuwe regeling is populair onder de medewerkers. Er is een duidelijke toename te zien in het aantal fietsen in de stallingen, en ook de vraag naar fietsoplaadpunten neemt al geruime tijd toe. Er wordt gebruik gemaakt van de ruime fietsenstalling van het WTC in Amsterdam, en bij de andere kantoren heeft het veilig stallen van fietsen ook de aandacht.

Auto en parkeren
In vergelijking met andere bedrijven heeft Van Lanschot Kempen een bescheiden leasevloot. Voor deze vloot zijn duurzame afspraken gemaakt: elke nieuwe auto die wordt afgenomen, is volledig elektrisch. Leaserijders hebben flexibiliteit; ze kunnen naast de auto ook kiezen voor treinvervoer naar kantoor of klanten. Op de hoofdkantoorlocaties zijn parkeerplaatsen beperkt, wat duurzame keuzes bevordert. Het elektrische leasebeleid heeft geleid tot de uitbreiding van oplaadpunten in de parkeergarages en is enkele jaren geleden ingevoerd.
 
De medewerker
Medewerkers worden regelmatig uitgenodigd om hun mening te geven, of dit nu is via een Employee Engagement Scan (met een eNPS van 19 en een responspercentage van 84% in 2023), een doelgroepgerichte vragenlijst of door deel te nemen aan de Ondernemingsraad of klankbordgroepen. Uit intern onderzoek onder medewerkers blijkt dat flexibiliteit een van de belangrijkste elementen is. Deze flexibiliteit is dan ook geïntegreerd in het ontwerp van moderne arbeidsvoorwaarden en later in de mobiliteitsregeling, door middel van tal van keuzemogelijkheden en een laagdrempelige aanpak.

Indien je op de hoogte gehouden wilt worden over Mobiliteit in de Zuidas, neem dan contact op met Ilana Schmidt via ilana.schmidt@hellozuidas.com. Op 24 oktober organiseert de Taskforce Bereikbaarheid Zuidas een bijeenkomst met als thema deelmobiliteit.