Membermeeting in Rialto VU/Griffioen een groot succes

Vrijdag 8 oktober hadden wij onze Membermeeting, in de zalen van Rialto VU en Griffioen. Twee gloednieuwe parels van Zuidas die de levendigheid in het gebied ten goede komen. Een bioscoop en een cultuurcentrum in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU, bedoeld voor alle bezoekers, bewoners, werkenden en studenten van Zuidas.

Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, interviewde tijdens het evenement Raymond Walravens, directeur van Rialto.

Rialto ken ik zelf vooral vanwege World Cinema Amsterdam. Ik weet niet of de mensen in de zaal jullie festival kennen. Maar wat is kenmerkend voor jullie programmering? Wat kunnen mensen in deze zaal het komend jaar verwachten?

“Bij ons vind je geen James Bond. Amsterdam kent 180 verschillende nationaliteiten, allemaal met een andere achtergrond en andere wensen. Bij Rialto vertonen we films vanuit de hele wereld. Om zo een breed aanbod te kunnen bieden, niet alleen voor liefhebbers van Amerikaanse cultuur maar van álle culturen.”

De campus van de VU leeft enorm. Ik kan me voorstellen dat veel studenten en medewerkers Rialto graag zullen gaan bezoeken. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat Rialto VU ook Rialto Zuidas worden gaat?

“Hoewel wij natuurlijk in de VU zitten, zijn 70% van onze doelgroep degenen die wonen en werken in het gebied. Wij zijn hier ook om Zuidas levendiger te maken. En organisaties binnen Zuidas kunnen hierbij zeker helpen. Bijvoorbeeld door nieuwe bewoners of nieuwe medewerkers een gratis kaartje aan te bieden, of op bezoek te komen in de vorm van een teamuitje. Daarnaast staan wij ervoor open om met organisaties in Zuidas ook inhoudelijk de samenwerking te zoeken.”

Jullie beschikken over state-of-the-art techniek bij Rialto. Dat moet ook wel want de zalen worden niet alleen ingezet voor film maar overdag als collegezaal. Zijn jullie altijd volgeboekt of kunnen organisaties uit het gebied ook voor lezingen of iets anders terecht?

“Overdag zijn er meestal colleges. Maar in de avond en tijdens vakanties is er een hoop mogelijk. Denk hierbij aan het boeken van een zaal voor een eigen evenement, of zelfs een inhoudelijk op maat gemaakt programma.”

Je hebt voor vandaag een documentaire/film uitgekozen. Waar gaan we met z’n allen naar kijken?

“Wat we zo gaan zien, is een korte film van 17 minuten over het leven op Cuba, gemaakt door jonge filmmakers op Cuba. In landen als deze is veel jong talent te vinden, dat echter tegen veel problemen aanloopt. Denk hierbij alleen al aan vrijheid van meningsuiting. Rialto financiert daarom deze jonge makers.”

Even later, in de zaal van Griffioen, sprak Olivier ook met Eme van der Schaaf, directeur van Griffioen.

Eme, na jaren in Amstelveen te hebben gezeten, zitten jullie nu dan eindelijk op de VU campus en daarmee in Zuidas. Wat betekent jullie verhuizing voor Griffioen?

“In Amstelveen hadden wij een eigen gebouw. Daar hoort een vorm van zelfstandigheid bij. Die zijn wij in zekere mate kwijt nu, maar we krijgen er uiteraard wel veel voor terug. We delen al onze faciliteiten met de universiteit en Rialto. Hierdoor ontstaan veel mooie samenwerkingen die ons allen verder brengen. We hebben elkaar nodig en versterken elkaar.”

Bezoekers van de Griffioen en Rialto kunnen hier straks dagelijks films en theater zien, en naar concerten luisteren. Dat wordt vast mooi. Maar het betekent zitten, kijken en luisteren. Kunnen ze hier ook wat doen? Kunnen ze aan activiteiten deelnemen?

“Jazeker. Griffioen is cultuur maar je kunt hier ook dansen, schilderen, yoga ’en. Je kunt hier straks zowel klassieke als nieuwere creatieve cursussen volgen. Er is voor ieder wat wils.”

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat VU Griffioen ook Griffioen Zuidas gaat worden?

“Deze meeting is een begin. Vertel het voort. Kom in grote getale. We kunnen in overleg allerlei creatieve en flexibele arrangementen aanbieden, waarbij we ook bijvoorbeeld het geluid, licht en de catering kunnen verzorgen.”

Waar zie je het komende seizoen het meest naar uit?

“Voor de bezoekers begint de programmering pas. Maar wij als organisatie zijn in september van dit jaar al bezig met de programmering van mei volgend jaar. Hoe dan ook merken we dat de agenda volloopt, ook dankzij de verhuizing van Amstelveen naar Amsterdam. Zo hebben wij straks try-outs in onze zalen, van grote namen als Youp van ’t Hek, Guido Weijers, Freek de Jonge. En nog vele andere leuke voorstellingen om naar uit te kijken.”

Jij hebt een bijzondere artiest uitgekozen voor vanmiddag. Hoe ben je daar op uitgekomen en en naar wie gaan we zo direct kijken?

“We gaan zo kijken naar Jochem Nooyen, illusionist en acteur, onder andere bekend van de web serie Rundfunk. Het belooft een bijzonder, interactief en spectaculair optreden te worden.”

Na een mooie film en een gaaf optreden, mocht ook de borrel niet ontbreken. Het was fijn om onze members eindelijk weer fysiek te kunnen zien en spreken. 

We verheugen ons nu al op onze End of Year meeting, op 19 november in PAN. Lid van Hello Zuidas? Meld je dan hier aan.