“Ik hoop vooral verrast te worden door innovatieve ideeën”
Voor de tweede editie van de Zuidas Duurzaamheidsprijs heeft de organisatie Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen weten te strikken als jurylid. Van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en duurzaamheidscoördinator aan de TU Delft. Al bijna 30 jaar geeft hij studenten les over duurzaam bouwen. “Mijn belangrijkste missie is kennis en informatie overdragen en laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame oplossingen.”
Nadat voormalig minister Jacqueline Cramer aangaf dat ze dit jaar niet aanwezig zou zijn als jurylid, ging de organisatie (Hello Zuidas, Green Business Club en Gemeente Amsterdam Zuidas) op zoek naar een geschikte vervanger. Ze zijn dan ook zeer blij dat Van den Dobbelsteen het team komt versterken met zijn visie en ervaring op klimaat en duurzaamheid.
Natuur in de stad
“Ik ben in de volle breedte van duurzaamheid bezig. Dat is in eerste instantie energieneutraal ontwerpen, klimaatadaptatie en circulair bouwen. En gelukkig komt er steeds meer aandacht voor biodiversiteit en natuur inclusiviteit in de bebouwde omgeving. We moeten echt goed en anders gaan nadenken over meer natuur in de stad. Ook onze ingenieurs”, zegt Van den Dobbelsteen.
Als hij kijkt naar Zuidas vallen hem een aantal zaken op. “Zuidas heeft een hoge dichtheid aan steen. Als ecotype denk ik aan bergen. Het is een versteende omgeving, er staan veel hoge gebouwen. Hier zou verticale natuur, zoals gevelbegroeiing en nestkastjes, goed bij passen. Dat zou zorgen voor meer verkoeling en regenwater vasthouden. We moeten andere doelstellingen dan alleen vierkante meters en stenen nastreven.”
Wereldklasse
Als hem gevraagd wordt wat het meest vooruitstrevende gebouw is op Zuidas, hoeft Van den Dobbelsteen niet lang na te denken. “Dat is CIRCL, maar die gaat helaas verdwijnen, heb ik begrepen. Dan noem ik graag Valley van ontwerper Winy Maas van MVRDV met groenontwerp van Piet Oudolf. Dat is een gebouw van wereldfaam. Architectonisch heeft het veel allure. Er is bij het ontwerp nagedacht over natuur in de stad. Het is hoogbouw maar toch met groene terrassen aan de binnenkant”
Energieneutraal ontwerpen
Natuur wordt steeds belangrijker bij het ontwerpen, meent Van den Dobbelsteen. Hij vervolgt over Valley: “Het oogt als een rots: een berg met een vallei erin. Maas heeft het gebouw ontworpen als een grote overwoekerde groenplek. Ik hoop dat er meer van dit soort typologieën gaan komen op de Zuidas. Het doet me denken aan de Bosco Verticale in Milaan. Aan de buitenkant van die toren zijn bomen geplant. Het groen is een natuurlijke airconditioning. Wat de klimaatvoordelen zijn, is nog even afwachten. Het groen moet nog volgroeien, maar het zou leuk zijn als we dit te zijner tijd kunnen meten. Ik ben wel erg benieuwd hoe duurzaam Valley daadwerkelijk is, met medeneming van alles: energie, water, materialen, natuur.”
Kan beter
Het kan allemaal veel beter op Zuidas, vindt de hoogleraar. “Zuidas is een stedelijk hitte eiland. Het steen warmt op, er is weinig groen, weinig habitat voor dieren en weinig stromend water. De enige groene oase is momenteel CIRCL. Dit kan beter! Zuid en Amstelveen zijn redelijk groene wijken. Daar vind je biodiversiteit, verkoeling en isolatie. Maar ontwikkelaars vinden dat vaak eng en gevaarlijk. Terwijl als er meer groen is, het voor de gebruiker ook aantrekkelijker wordt. Hoop dat de stad Amsterdam ook flinke (duurzame) eisen gaat stellen voor nieuwe woontorens.”
Duurzaamheidsprijs
Van den Dobbelsteen kijkt uit naar alle inzendingen en initiatieven op Zuidas. “Ik hoop vooral verrast te worden door innovatieve ideeën. De lat ligt hoog!” Lacht: “Ik kijk streng naar de ontwikkelaars op Zuidas. Ben benieuwd hoe ze kijken naar duurzaamheid en hoop dat ze origineel denken. Zuidas heeft veel gevels en weinig daken. Toch zijn er veel mogelijkheden. We kunnen Zuidas als een bos zien en op een ecologische manier benaderen.”
Toekomst
Hij heeft een duidelijke boodschap voor vastgoedontwikkelaars. “We moeten vanaf nu denken alsof het 2050 is! We gaan veel te traag in de transitie naar energieneutrale, klimaat adaptieve en circulaire gebieden. Laten we proberen gebouwen neer te zetten die geschikt zijn voor die tijd. Dat is de mentaliteit die ik wil zien bij bouwers en ontwikkelaars.”
Meer informatie over de Zuidas Duurzaamheidsprijs 2023 vind je hier
Direct een bedrijf of initiatief nomineren, kan hier
Tekst: Gordana Todorovic
Foto Valley: Marcel Steinbach
Foto Circl: Jan Vonk
Foto Andy van den Dobbelsteen: Annemiek Braunius