Herleef de historie van Zuidas op het Gustav Mahlerplein
Deze week is een fotowand met historische beelden van Zuidas onthuld op het Gustav Mahlerplein. De expositie draagt de naam #zuidasstories en bevindt zich op de bouwschuttingen van Zuidasdok, het grote infrastructurele project waarbij de A10 Zuid en Station Zuid worden aangepakt. De wand bevat foto’s van de ontwikkeling van Zuidas zoals de opening van het WTC, de Floriade, bouw van de RAI en de ontwikkeling van de VU Campus. De foto’s zijn voorzien van jaartallen en bijschriften.
Het project is een initiatief van Hello Zuidas, de gebiedsmanagementorganisatie van Zuidas, en projectorganisatie Zuidasdok. De wand werd onthuld bij de End-of-Year Meeting van Hello Zuidas in Circl, op een steenworpafstand van de expositie. Bij dit event stond niet alleen het verleden, maar ook de toekomst van Zuidas centraal.
De bouw van de VU, de eerste 'bewoner' van Zuidas (1959).
Onthulling
Bij de onthulling sprak Ab Flipse (wetenschapshistoricus aan de VU) over het verleden van Zuidas, met de VU, het VUmc en de bijbehorende campusontwikkeling als rode draad in zijn verhaal. Hierna presenteerde planoloog Zef Hemel zijn toekomstvisie op Zuidas. Hemel is recent veel in het nieuws geweest vanwege zijn plannen om de druk op de binnenstad te verminderen door Zuidas als nieuw toeristencentrum te ontwikkelen.
Stadsuniversiteit
Een van de eerste ‘bewoners’ van Zuidas, is de Vrije Universiteit. De VU was aanvankelijk gevestigd in verschillende oude panden in het centrum van de stad en in Oud-Zuid, maar vanaf de jaren vijftig werd ze verplaatst naar de stadsrand.
De VU is nu opnieuw een stadsuniversiteit, net zoals ze al was in de eerst helft van haar bestaan.
‘’Het allereerste basisplan voor het VU-terrein uit 1953 ging uit van een traditioneel campusidee, bedoeld om een universitaire gemeenschap te creëren, iets wat in Nederland nieuw was maar bijvoorbeeld in de VS een veel langere traditie had’’, vertelde Flipse. ‘’In de loop der tijd hebben vele campusplannen de revue gepasseerd. In de jaren negentig zou uiteindelijk pas de hele universiteit op deze plek geconcentreerd zijn. Door de snelle ontwikkeling van de nieuwe wijk Zuidas vanaf de eeuwwisseling, wordt de VU nu opnieuw een stadsuniversiteit, net zoals ze al was in de eerst helft van haar bestaan.’’
Het Zuidplein in 1978, toen nog een oase van rust.
Tweede toeristencentrum
Nu Zuidas zich in een rap tempo ontwikkelt tot een gemengde stadswijk, ziet Zef Hemel kansen om hiervan een nieuw toeristencentrum te maken. Dat kan volgens hem middels spannende venues met een opwindend en gevarieerd avond- en nachtprogramma.
Voor spannende venues kan Zuidas inspiratie opdoen in Singapore.
‘’Alleen door zo’n tweede toeristencentrum kan de binnenstad bevrijd worden van het juk van massatoerisme’’, verklaarde Hemel. ‘’Qua locatie heeft Zuidas alles in zich om een toeristische trekpleister te worden: vlakbij Schiphol, goed bereikbaar met de Noord/Zuidlijn en hotels van alle grote internationale ketens. En over enkele jaren het verbouwde station Amsterdam-Zuid, waar internationale treinen aankomen en vertrekken. Voor spannende venues kan Zuidas inspiratie opdoen in Singapore, waar een cluster aan attracties is aangelegd aan de zuidkant van de stad.”
De fotowand #zuidasstories kun je vinden tussen Circl en de ingang van de stationstunnel op het Gustav Mahlerplein. Deel ook jouw verhaal met de hashtag #zuidasstories!