“Er zijn veel mogelijkheden om duurzaamheid op Zuidas te vergroten”

Dit jaar schuift Victor Nieuwenhuizen van de Green Office VU aan als nieuw jurylid van de Zuidas Duurzaamheidsprijs 2024. Tijd om hem beter te leren kennen.

Vertel iets over jezelf?

“Ik ben Victor, 24 jaar en master student Curating Art and Cultures aan de VU en UvA. Naast mijn baan bij de Green Office probeer ik ook binnen mijn opleiding een focus te leggen op duurzaamheid, social justice en andere hedendaagse debatten.”

Wat doet de Green Office VU?

“De Green Office is het studentenplatform voor duurzaamheid in de VU. Het team bestaat volledig uit studenten en richt zich ook tot de studenten in de VU. We zijn nu bezig om meer betrokken te worden bij beslissingen die op de VU worden genomen, zoals de renovatie van het campusplein en het aanstellen van een nieuwe cateraar. Dit zijn processen waar wij de duurzaamheid binnen het project kunnen aankaarten en als vereiste stellen. Daarnaast organiseren we activiteiten voor studenten, zoals talks, workshops en meer. Op deze manier willen we studenten informeren en praktische handvatten geven om zelf duurzamer te worden en een groter bewustzijn te creëren.”

Wat is je rol bij Green Office VU en wat houdt het in?

“Ik ben dit jaar de Media and Communications Officer. Ik hou me bezig met de sociale media, promotie van evenementen en het verspreiden van informatie. Daarnaast werken we op basis van projecten. We hebben een week met activiteiten rondom duurzaam voedsel georganiseerd, en binnenkort komt de week van de circulaire economie.”

 Hoe vind je om als jurylid plaats te nemen in de Zuidas Duurzaamheidsprijs?

“Ik ben erg benieuwd om te zien wat voor duurzaamheidsinitiatieven er worden ingezonden dit jaar. Ik denk dat het erg belangrijk is om kritisch te zijn, aangezien we ons midden in de klimaatcrisis bevinden. Ook denk ik dat een gesprek over duurzaamheid op Zuidas een moeilijk gesprek kan zijn. Ik vind het daarom erg bijzonder om hier als jurylid bij de Zuidas Duurzaamheidsprijs te zitten en waardeer de uitnodiging!”

 Wat is jouw visie op duurzaamheid op Zuidas?

“Ik ben enerzijds blij met het feit dat er wordt gepraat over duurzaamheid op Zuidas en ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn om de duurzaamheid op Zuidas volledig te vergroten. Anderzijds denk ik dat duurzaamheid een complex thema is voor Zuidas. Ik denk dat het gevoel van verantwoordelijkheid een belangrijk aspect is om uit te lichten. Er zitten hier grote bedrijven die ontzettend veel invloed hebben, omdat grote geldbedragen zich hier bewegen. In dit soort zaken moet er ook rekening worden gehouden met de natuur, de mensen en het klimaat en moeten de gevolgen van bepaalde financiering kritisch worden bekeken.”

Wat gaat er goed en wat kan er beter qua duurzaamheid op Zuidas?

“De duurzame projecten op Zuidas zijn natuurlijk erg goed om Zuidas als fysieke locatie te verduurzamen. Met alle ontwikkeling en renovatie wordt er nu meer gekeken naar duurzame implementaties. De groene daken zijn bijvoorbeeld een stap in de goede richting! Er wordt ook meer rekening gehouden met biodiversiteit en watermanagement en dat is fijn om te zien. Ik ben blij om te zien dat duurzame initiatieven worden opgezet en alternatieven worden geïmplementeerd, maar zolang er groot geld blijft gaan naar projecten en bedrijven die schade toebrengen aan mens en natuur, kunnen deze alternatieven niet uitgebreid worden gevierd.”

Wat vind je een mooi duurzaam project of initiatief op Zuidas?

Ïk vind het idee van stomerij Fornet erg goed, om mensen duurzamer met hun kleding om te laten gaan en de textielsector circulair te maken. De service helpt mensen met hun kleding op een duurzame manier en werkt met de kleding die mensen al hebben. Ik denk dat het belangrijk is om beter om te gaan met wat we al hebben en circulariteit te promoten in plaats van nieuwe en extra producten op de markt te brengen, dat waardeer ik van Fornet Textile Care.”

Tekst: Gordana Todorovic