Amsterdam Light Festival op de Zuidas

Het Amsterdam Light Festival op de Zuidas

In coronatijd is alles anders, zo ook het Amsterdam Light Festival. Er is geen looproute, geen vaarroute en geen festival. Maar, er wordt wél verlichting naar de stad gebracht. Er zijn zeven kunstwerken verspreid over vier verschillende stadsdelen, om de stad en omwonenden te verlichten. Ook op de Zuidas is er een te vinden, de Omaggio A! 

Omwonenden en passanten kunnen tot eind januari van de zeven kunstwerken genieten. Elke week wordt er online een kunstwerk uitgelicht, samen met de bijzondere verhalen zie ze te vertellen hebben. Het Amsterdam Light Festival deelt op haar online kanalen mooie video’s en verdiepende interviews zodat iedereen van de lichtkunst kan genieten en geïnspireerd kan raken door het thema van editie #9, ‘When Nature Calls’. Deze week is het de beurt aan Omaggio A, het lichtkunstwerk op de Zuidas.


Hoewel het langzaam verandert, is de wereld van de natuurwetenschap nog niet erg divers. Daarom maakt Amsterdam Light Festival samen met lichtbedrijf iGuzzini een ode aan drie belangrijke vrouwen uit de wetenschap. De lijngetekende portretten van deze drie wetenschappers worden – heel toepasselijk – geprojecteerd op de gevel van het academisch ziekenhuis. De symbolen die in de portretten zijn verwerkt zijn een hint naar het vakgebied van de vrouwen. Zo is de zon essentieel geweest voor Mária Telkes (HU/US, 1900-1995), een pionier in het onderzoek naar zonne-energie die er al vroeg in slaagde om zonnewarmte op te slaan. Rosalind Franklin (GB, 1920-1958) ontdekte in 1952 de structuur van ons DNA, maar de nobelprijs daarvoor werd helaas na haar vroegtijdige dood aan haar collega’s uitgereikt. Françoise Barré-Sinoussi (FR, 1947) identificeerde het Hiv-virus in de jaren ’80 als de veroorzaker van aids en doet sindsdien onderzoek naar geneesmiddelen en een vaccin. (Foto: Janus van den Eijnden)