Street Power op ARTZUID 2023
Amsterdam, 17 november 2022: Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé (Amsterdam 1970) is de curator van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2023, die van 19 mei tot en met 24 september plaatsvindt op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Dat maakte de directeur van ARTZUID, Cintha van Heeswijck, bekend.
Jasper Krabbé, zelf in de jaren ’80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ wil met een eigentijdse Street Power tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Onder de noemer Transfer, de wereld in beweging worden 50 kunstwerken en installaties geselecteerd die maatschappelijk engagement overbrengen in de traditie van beeldbepalende kunststromingen uit de jaren ’60 en daarna. De Popart van destijds stond voor openheid, vrijheid en saamhorigheid en was nauw verweven met de jeugdcultuur. Die inspiratie is het vertrekpunt voor deze achtste editie van de tweejaarlijkse Sculptuur Biënnale ARTZUID. Curator Jasper Krabbé: “Popart is nog steeds relevant. Veel hedendaagse kunstenaars hebben er een echo van in hun werk.” Met het thema en uitingen van Street Power hoopt ARTZUID de jeugd te activeren, terwijl de tentoonstelling voor veel vaste bezoekers een feest van herkenning zal zijn.
Thema ARTZUID 2023 - Transfer, de wereld in beweging
Transfer toont werk van kunstenaars die visueel en inhoudelijk vernieuwende concepten ontwikkelen die vooruitlopen op wereldwijde ontwikkelingen. Aanleiding is de rollercoaster waarin we leven, aldus ARTZUID-directeur Cintha van Heeswijck. De pandemie, oorlog, politieke en economische ontwikkelingen, de energie- en klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, (on)gelijkheid en druk door sociale media maakt de mensen, en de jeugd in het bijzonder, onzeker. Tegelijkertijd halen we inspiratie uit het gegeven dat het onwaarschijnlijke werkelijkheid kan worden. ARTZUID 2023 wil bezoekers verrassen en jong en oud inspiratie en hoop bieden.
Kunst in de traditie van Popart, Streetart
De kunstwerken en installaties die van 19 mei tot en met 24 september 2023 te zien zijn op de Amsterdamse Apollolaan en Minervalaan zijn van een mix van internationale topkunstenaars en jong Nederlands talent. Bij de selectie is het uitgangspunt van curator Jasper Krabbé om zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van jongeren te blijven. Met aan Popart verwante kunstenaars of kunstenaars die door Popart en Streetart beïnvloed zijn; er een echo van laten zien, of juist een tegengeluid laten horen, maar vooral het begrip vrijheid uitstralen. Zo zullen op ARTZUID 2023 voorbeelden zijn van street power, kunst met de kenmerkende kracht van herhaling en kunstuitingen die refereren aan de beroemde ‘15 minutes of fame’, de uitspraak over kunst van Andy Warhol die meer dan ooit van toepassing is in deze tijd, waarin iedereen letterlijk zijn eigen (communicatie)kanaal heeft. Het wordt een kleurrijk ‘catchy’ geheel belooft de curator, met inhoudelijke maar ook zeer visuele kunst. Tot de kunstenaars van wie werk is te verwachten, behoren Robert Indiana, Keith Haring, Sobudh Gupta, Isa Genzken, Sterling Ruby, Huma Bhabha.
Jasper Krabbé, curator ARTZUID 2023
Jeugd- en straatcultuur in extra publieksprogramma
Naast het gebruikelijke publieks- en educatieve programma voor scholieren komt in een extra programma de jeugd- en straatcultuur van nu aan bod. Jasper Krabbé: “Ik hoop aan te sluiten bij wat leeft onder een nieuwe generatie en hoe zij een identiteit ontwikkelen, ook op social media, waarin het onmogelijk is aan ideaalbeelden te voldoen. Kunst kan verlichting, hoop en reflectie bieden. De kunst is een on going proces van ideeën doorgeven, herzien en verder ontwikkelen. En dat gaat veelal samen met maatschappelijk engagement. Dat zie je ook terug bij veel kunstenaars die we gaan tonen. Ik zou het tof vinden als ARTZUID 2023 ook jongeren aanspreekt. We gaan ze ook ‘hangplekken’ geven.”
###
Over Stichting Art Zuid
Stichting Art Zuid bestaat in 2023 15 jaar en is opgericht door een groep bewoners uit Amsterdam Zuid. ARTZUID is uitgegroeid tot dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Iedere twee jaar staan er gedurende vier maanden spraakmakende beelden tentoongesteld op de groene lanen van Berlage’s Plan-Zuid. De beeldententoonstelling, samengesteld door wisselende curatoren, is van museale kwaliteit met internationale topkunstenaars en veelbelovend jong Nederlands talent. Het credo is ‘ARTZUID maken we samen!’. De missie van stichting Art Zuid is om met kunst op straat een nieuwe ontmoetingsplek te creëren en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen. Stichting Art Zuid wil bijdragen aan de Amsterdamse gemeenschap en buurten verbinden door middel van kunst, erfgoed en (jeugd)educatie. De stichting kan rekenen op de tomeloze inzet van circa 100 buurtvrijwilligers tijdens de vier maanden durende tentoonstelling. Met de financiering van de achtste editie van ARTZUID is een budget van 650.000 euro gemoeid. Een deel hiervan komt uit gemeentelijke subsidies en van cultuurfondsen, voor het overgrote deel is de organisatie afhankelijk van sponsors en donaties door Vrienden van ARTZUID. Kijk voor meer informatie op artzuid.nl.