Minister Robbert Dijkgraaf bezoekt Olympisch Stadion op Internationale Vrouwendag

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag stonden het Olympisch Stadion Amsterdam en Elance Academy woensdag 8 maart stil bij de kracht van coaching en de inzet van rolmodellen. Minister Robbert Dijkgraaf van Emancipatie was aanwezig en sprak met de aanwezige vrouwen en coaches. 

Er is een hoop veranderd in de afgelopen decennia. Bij de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 deden voor de allereerste keer in de Olympische geschiedenis vrouwen mee met de onderdelen atletiek en gymnastiek. Dat was een belangrijke stap voor de plek van vrouwen in de sportwereld. Afgelopen weekend (95 jaar later) speelden de vrouwenelftallen van Ajax en Feyenoord hun klassieker in de Johan Cruyff-Arena.

Rolmodellen

Sinds 2019 viert het Olympisch Stadion Amsterdam Internationale Vrouwendag met Elance Academy, een landelijke organisatie die streeft naar 'strong girls'.
Dit jaar waren de thema's de kracht van coaching en de inzet van rolmodellen. Onder andere Laura van Leeuwen en Hesterine de Reus deelden hun ervaringen als coach en als vrouw in de voetbalwereld. Waarom is het normaal om een coach te hebben voor je voetbalteam, maar is een levenscoach minder gebruikelijk? En hoe houd je je groot in een wereld die vooral bestaat uit mannen? Minister Dijkgraaf ging in gesprek met de vrouwen over de impact van genderstereotypering op beeldvorming, de gevolgen van ongelijkheid en de noodzaak van coaches en rolmodellen.