Geslaagde kick-off Find Your Jam!

De aftrap van de mobiliteitscampagne ‘Find Your Jam’ zit erop! Met ‘Find Your Jam’ stimuleert Van A tot Zuidas reizigers van en naar Zuidas om op een leuke manier de spits te mijden. Aanwezigen waren naar Coffee & Coconuts op Zuidas gekomen om te luisteren naar gedragswetenschapper Aranka Sinnema van Duwtje. Hiermee voegden de aanwezigen meteen de daad bij het woord om eens iets anders te doen dan reizen tijdens de spits – namelijk een professionele koffieworkshop!

Rinske Berg van Hello Zuidas opende de middag en informeerde alle aanwezigen dat juni dé maand wordt om de spits te mijden. Het idee van deze actie is werknemers te verleiden in de ochtend wat vroeger te komen en in de middag wat langer te blijven. "Zo laten we zien hoe leuk Zuidas is en hoe makkelijk het is om niet tijdens de spits te reizen."

Inspiratie met Impact

'Van A tot Zuidas' had gedragswetenschapper Aranka Sinnema van Duwtje als expert gevraagd te spreken. Aranka gaf een inspirerende interactieve lezing over gedragsverandering aan werknemers van de Zuidas. Zo blijkt dat ons gedrag voor een groot deel wordt gestuurd door processen waar we ons niet bewust van zijn. Want hoe maken we eigenlijk keuzes, en waarom zijn sommige mensen sneller bereid iets op een andere manier te doen dan anderen? Volgens Aranka zijn er vier ‘knoppen’ om aan te draaien om het gedrag van mensen te veranderen en om, in dit geval, de spits blijvend te mijden:

  • Gemak: is er voldoende kennis en wat is de invloed van de situatie?
  • Normen: wat de meerderheid en welke persoonlijke normen zijn belangrijk?
  • Weerstand: welke weerstanden, zoals frustratie spelen een rol?
  • Motivatie: doen we iets uit onszelf of vanwege beloning of straf?

Kortom, we hebben genoeg handvatten gekregen om onszelf de komende periode een extra duwtje te geven om de spits te mijden!

Professionele barista cursus

Onder deskundige leiding van Coffee & Coconuts leerden de deelnemers van de koffieworkshop vervolgens alle kneepjes van het barista vak. In de barista cursus gingen de deelnemers door alle facetten van de koffiewereld om uiteindelijk het perfecte kopje koffie te zetten. Zoals een deelnemer zei: “Dit is toch veel leuker dan in de spits zitten!”

Meer weten?

Voor meer informatie over de campagne ‘Find Your Jam’ kun je terecht op de website van Van A tot Zuidas. Heb je vragen of wil je meedoen aan deze actie als werkgever en/of ondernemer? Mail naar rinske.berg@hellozuidas.com

Tekst: Rinske Berg
Foto's: Gordana Todorovic & Celine Boute