AM (Crossover)

AM ontwikkelt op basis van conceptuele kracht, innovatie en intensieve samenwerking met belanghebbenden. Read more

Met het multifunctionele concept Crossover zet AM de toon voor de verdere ontwikkeling van Kop Zuidas. Dit deelgebied ligt aan de oostkant van de Zuidas, ter hoogte van de RAI. De gemeente Amsterdam heeft hier hoge ambities neergelegd op het gebied van duurzaamheid, architectuur en de programmamix. Met Crossover geeft AM daar concreet en overtuigend invulling aan.

Het plan betreft een geavanceerd duurzaam en multifunctioneel gezond gebouw voor ondernemers en starters op de woningmarkt. Crossover speelt daarmee in op een toenemende behoefte aan gezond stedelijk wonen en werken op een bereikbare locatie, maar binnen een diverse leefgemeenschap. Er wordt een parkeergarage met tachtig  parkeerplekken gerealiseerd. In de parkeergarage zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor car sharing, die zowel door de huurders van de kantoren als bewoners gebruikt kunnen worden. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimten in het gebouw opgenomen die geschikt zijn voor coliving en  coworking. De verschillende functies in de plint biedt bewoners en gebruikers van zowel het gebouw als het gebied Kop Zuidas, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Creatieve makers kunnen in Crossover een start maken en de buurt is hier tevens welkom.

Het deelgebied Kop Zuidas ontwikkelt de komende jaren zich verder tot een levendige en duurzame wijk. Eerder ontwierp OMA het spectaculaire nhow Amsterdam RAI Hotel, gevolgd door het Deense architectenbureau BIG dat het gebouw Terrace Tower heeft ontworpen . AM leverde hier al eerder het woongebouw Rivers op en voegt nu Crossover toe. Het wordt een uitermate actueel woon-, werk- en verblijfsgebouw, waarbij de verschillende functies elkaar onderling versterken.

AM geeft met Crossover invulling aan haar maatschappelijke thema’s Gedurfde duurzaamheid, Healthy urban living & working en de Inclusieve stad. Crossover heeft bij oplevering een BREEAM-NL Outstanding label, het hoogste BREEAM NL duurzaamheidslabel dat uniek is voor mixed use gebouwen in Nederland. Daarnaast beschikt het gebouw bij oplevering ook over het WELL Core V2 Certificaat van het International Well Building Institute. Deze  certificeringsnorm richt zich specifiek op gezondheid en welzijn van de gebruikers van het gebouw.